Wina deserowe
Wino deserowe to słodkie czy półsłodkie wino, podawane do deserów. W winach deserowych specjalizują się regiony południowej Nie winno zdumiewać, iż napój, jaki ma w sobie tyle cukru, nie będzie należał do dietetycznych. 100 ml wina deserowego ma blisko 160 kalorii. Dla zestawienia porcja Prosecco to jedynie 71 kcal. Na pocieszenie należałoby wspomnieć, iż wino to charakteryzuje się niezwykle wyrazistym smakiem oraz pija się je w małych kieliszkach.
Wina deserowe – co należy wiedzieć?
Wina deserowe to słodkie oraz smaczne trunki, jakie świetnie smakują pite „po angielsku”, więc dane „solo”, bez towarzyszącego mu dania. Wina deserowe to deser sam w sobie. Najsłynniejszymi winami deserowymi są pomiędzy innymi: Tokaj Aszu, Madera, Eiswein, Sauternes, Moscatel de Setubal, wino Porto. Wina deserowe można niewątpliwie też komponować z lekkimi przekąskami, zwłaszcza owocami oraz deserami. Poszczególni specjaliści wolą natomiast już nic więcej do lampki wina deserowego nie dawać.
Jak otrzymujemy wina deserowe?
Właściwie są trzy formy. Szczególnie popularne są wina deserowe z niezwykle dojrzałych, natomiast choćby wprost przejrzałych winogron. Przez niezwykle późne zbiory takich gron tworzą one tak wiele cukru w owocach, iż okazują duży stopień słodyczy choćby po fermentacji do wina. W wypadku zwłaszcza wysokojakościowych win deserowych można iść też dalej oraz mieć nadzieję na zabrudzenie winogron tak nazywaną szlachetną (szarą) pleśnią. Skórka winogron staje się wówczas miękka oraz woda z nich odparowuje, co znaczy, iż wszelkie pozostałe elementy, takie jak zapach, kwas natomiast również słodkość, są mocno skupione.